PEČENJARA ŠAJKAČA MM

jun 3, 2023

ТВ 5 Ужице

Прва ужичка телевизија од 1994. године

NOVA VAROŠ: DVA MILIONA SUBVENCIJA ZA ENERGETSKU SANACIJU STANOVA I KUĆA

3 min read

Za realizaciju mera energetske sanacije stambenih objekata na teritoriji opštine Nova Varoš obezbeđeno je dva miliona dinara, a prijavljivanje će početi verovatno prvih dana avgusta. Država i lokalna samouprava će vlasnicima stanova i kuća „pokriti“ polovinu troškova, s tim što maksimalni iznos podsticaja ne može biti veći od 100 hiljada dinara.

Pravilnik o sufinansiranju mera energetske sanacije stambenih zgrada, porodičnih kuća i stanova usvojen je na poslednjoj sednici Skupštine opštine. Za realizaciju ovih mera, koje su prvi put uvedene ove godine, država je nedavno opštini Nova Varoš odobrila milion dinara, dok je drugi milion obezbeđen iz lokalnog budžeta. Nadležni kažu da će u 2022. za ovu namenu biti opredeljena znatno veća sredstva, dok će lista radova koji se sufinansiraju, verovatno biti proširena.

-Ove godine sufinansiraće se samo zamena stolarije i grejnih tela i to isključivo na stambenim objektima koji su legalizovani, dok kod zgrada stambena zajednica mora biti upisana u odgovarajući registar. Jedan od uslova je i da su vlasnici izmirili porez na imovinu – rekao je zamenik predsednika opštine Nova Varoš Branko Bjelić.

Pravilnik je identičan za celu Srbiju, a pre nego što je stigao pred odbornike morao je na saglasnost u nadležno ministartvo. Zakonom o energetskoj efikasnosti i racionalnoj upotrebi energije precizirano je da država i jedinica lokalne samouprave u realizaciji projekta učestvuju sa po 25 posto sredstava a sa 50 posto građani. Vlada Srbije je za ovu namenu obezbedila 54 miliona dinara, a sredstva je dobilo 67 gradova i opština koje su se prijavile na konkurs.

-Sufinansiraće se 50 posto troškova, maksimalno 100 hiljada dinara. Prihvatljiva jedinična cena sa PDV-om, na osnovu koje će se vršiti obračun, može iznositi do 14 hiljada dinara po kvadratu za prozore i balkonska vrata i do 20 hiljada dinara po kvadratu za ulazna vrata. Građani se prilikom izvođenja radova mogu opredeliti za jednog od izvođača sa spiska koji će biti utvrđen na osnovu posebnog konkursa- rekao je Bjelić.

Opštinsko veće formiraće ovih dana Komisiju za realizaciju mera energetske sanacije. Komisija će svaku stambenu jedinicu obići u dva navrata, prvi put kako bi proverila navode iz prijave i sačinila tehnički izveštaj o postojećem stanju objekta, a drugi put po završetku radova.

-Važno je znati da se neće sufinansirati radovi koji su započeti pre prvog izlaska Komisije, niti se može konkurisati za radove koji su već izvedeni. Kod kuća koje imaju više etaža moći će da se konkuriše za sve ili samo za jednu etažu , ali je uslov da se mora zameniti kompletna stolarija u stambenoj jedinici za koju se konkuriše. Oni koji ne prođu na ovom konkursu mogu se prijaviti i iduće godine, kada će u spisak radova koji se sufinansiraju verovatno biti uvršteno i postavljanje fasade–kaže Bjelić.

Usvojenim pravilnikom precizno su utvrđeni kriterijumi i način bodovanja, a svi građani će imati uvid u preliminarnu listu kandidata koja će biti objavljena na sajtu Opštine Nova Varoš (www.novavaros.rs), kao i samo bodovanje. Uporedo sa tekstom konkursa, na opštinskom sajtu biće objavljena i četiri formulara za prijavu, kao i spisak potrebnih dokumenata.

-Formulari se mogu skinuti sa sajta i odštampati, ili se podići besplatno u Uslužnom centru. Pri Opštinskoj upravi biće otvorena kancelarija za pomoć građanima prilikom popune formulara. Sve odluke biće dostupne javnosti i građani će imati uvid u njih, tako da nema mesta za sumnje da će se nešto raditi ‘ispod žita’- kaže Bjelić.

izvor: varoske.net
novinar: Željko Dulanović

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.