ТВ 5 Ужице

Прва ужичка телевизија од 1994. године

IPAK JE MOGUĆE – ZLATIBOR JE TURISTIČKI CENTAR U KOME SMEĆE NIJE TAMO GDE MU MESTO NIJE

2 min read

Dok gotovo cela zemlja muku muči sa smećem tamo gde mu mesto nije, Zlatibor koji godišnje ugosti više od trista hiljada turista, i domaćih i stranih, nema problema sa odnošenjem otpada i divljim deponijama.Ipak je moguće – turistički centar bez otpada – uredan, sa puno cveća i lepo raspoređenim kantama za odlaganje smeća.

„Mi smo celi dan aktivni, ne brojimo pređene kilometre. Smeće se pokupi. Nadamo se da će Zlatibor biti sve lepši i čistiji i da će ovaj narod imati svest o tome da to tako i ostane“, naglašava Desimir Bugarinović, radnik JKP „Zlatibor“.

I iskrenost je važna jer se ponašanjem svakog gosta, kroji mera održivosti reda.

Izražena brojevima, čajetinska briga za okolinu i ono što smatramo polovinom zdravlja, niz je od 50 savremenih vozila, tri reciklažna ostrva, i dva u pripremi, 95 miliona dinara uloženih prošle godine u novu mehanizaciju… Ili, za samo četiri praznična dana u februaru, odvezenih 93 tone otpada. Čak i za građevinski šut, imaju rešenje.

„Praktično celokupna količina tog nekog materijala iz iskopa i od rušenja se upotrebi za izgradnju puteva. I uštedi se naravno. To su veoma mali troškovi onda i veoma je ekonomično na taj način raditi i graditi“, objašnjava Srđan Pantović, direktor JKP „Zlatibor“.

Meštani se podstiču i nagrađuju za urednost, jer samo to može biti prava slika modernog turističkog centra.

„I nije to samo u turističkom mestu Zlatibor. I u okolnim mikrodestinacijama na koje idu naši gosti, od Sirogojna, Gostilja, Stopića pećine… Znači, svi ti prostori se uređuju, a što se tiče higijene, mislimo da je zaista na zavidnom nivou“, smatra Jovo Pavlović iz Turističke organizacije Zlatibora.

Možda je zato, na jednom od tih mesta, kao na kapiji Zlatibora, svoje ptiće dočekala roda. I zadovoljna izborom mesta za gnezdo, nadgleda putnike koji idu ka planini – čija se lepota čuva, jer je moguća, samo ako je čista.

izvor: rts.rs
novinar: Jelena Božović

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Copyright TV5 Užice© 2021 All rights reserved. | Newsphere by AF themes.