ТВ 5 Ужице

Прва ужичка телевизија од 1994. године

УЖИЦЕ: ВЛАДА ШВЕДСКЕ ПОДРЖАВА ПРОЈЕКТЕ ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

1 min read

Стална конференција градова и општина (СКГО) удружује снаге са Владом Шведске како би унапредила еколошку будућност у Србији. Кроз пројекат „Одрживе и инклузивне услуге на локалном нивоу“, који је финансиран од стране Владе Шведске, локалне самоуправе у граду Ужицу и општинама Нова Варош и Кула унапређују своје планове за управљање отпадом, укључујући увођење или побољшање система примарне селекције отпада.

Грађани ових заједница су спремни да постану еколошки ангажовани и то се већ види у њиховим свакодневним навикама. Испитивање задовољства корисника комуналних услуга, спроведено током маја и јуна 2023. године, открило је да су грађани вољни да врше селекцију отпада, али наилазе на изазове као што су одлагање кабастог отпада, време и место пражњења контејнера и недостатак канти за раздвајање отпада.

Јана Павловић, шефица Одељења за животну средину, комуналне услуге, енергетску ефикасност и ванредне ситуације у СКГО, истакла је да су закључци из анкета већ интегрисани у локалне планове управљања отпадом. Она је, такође, нагласила важност едукације грађана и њиховог активног учешћа у заштити животне средине.

„У циљу побољшања комуналних услуга, локални планови се прилагођавају према резултатима испитивања. Планира се повећање броја канти и контејнера за лакшу доступност грађанима. Такође, у плану је замена бучних металних контејнера са пластичним и полу-подземним контејнерима, како би се смањила бука у средиштима урбаних средина“, изјавила је Јана Павловић.

Ови планови припремају се за период од 10 година, али ће се, у складу са Законом о управљању отпадом, ревидирати сваких пет година.

Осим тога, планира се рад на афирмацији локалних Зелених савета, институционалног механизма за унапређење животне средине на нивоу локалне самоуправе. Кроз рад Зеленог савета, општине и градови успостављају сарадњу са цивилним друштвом и грађанима који су заинтересовани да допринесу побољшању стања у области животне средине. Проблеми са којима се локалне заједнице суочавају превазилазе административне капацитете и могућности локалне самоуправе, те је због тога неопходно да се и други заинтересовани актери укључе у процес креирања и примене политике животне средине.

Пројекат „Одрживе и инклузивне услуге на локалном нивоу“ (2022-2025), који финансира Влада Шведске, спроводи се у партнерству између СКГО и Шведске асоцијације локалних власти и региона (САЛАР). Циљ овог пројекта је стварање одрживих и инклузивних јавних услуга и побољшање еколошке безбедности за све грађане.

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Copyright TV5 Užice© 2021 All rights reserved. | Newsphere by AF themes.