ТВ 5 Ужице

Прва ужичка телевизија од 1994. године

ВЕСНИЋ ОВЕ ГОДИНЕ У ЕВРОПСКОМ ШАМПИОНАТУ НА БРДСКИМ СТАЗАМА

1 min read
Čitaj mi

Након освојених 12 титула шампиона државе у аутомобилизму, освајања Дијамантске кациге АМСС-а, пет узастопних титула шампиона Источне Европе (ФИА ЦЕЗ), шампионског и вицешампионског одличја у ТЦР Источна Европа, српски аутомобилиста Милован Микица Веснић и АСК Веснић, као најуспешнији српски аутомобилски клуб, окрећу се новом изазову.

Веснић је освојио готово све што се може освојити на кружним стазама у Србији и Европи, а његов циљ  је да се у сезони 2023. окуша у борби за кров Европе у оквиру ФИА Европском шампионату на брдским стазама (FIA European Hill Climb Championship).

ФИА ЕХЦЦ је најстарији шампионат под откриљем Светске аутомобилистичке федерације (ФИА) и састоји се од десет такмичења на целој територији Европе, од Португала на западу до Пољске на истоку. Трке у формату две квалификационе и две такмичарске вожње у просеку прати више десетина хиљада гледалаца уживо на самој стази где могу уживати у надметању преко двеста најбољих аутомобилиста Старог континента. Сезона почиње већ половином априла, а завршава се крајем септембра.

Милован Микица Веснић ће у сезони ФИА ЕХЦЦ 2023. наступити за воланом аутомобила “ауди  РС3 ЛМС ТЦР” који је модификован у радионици АСК Веснић како би био конкурентан европским тимовима на брдским стазама.

“На стазама које се возе у ФИА ЕХЦЦ сам се окушао први пут још, сада већ давне, 2009. године и то на тркама у Швајцарској, Француској и Словенији. Након тога сам имао још неколико појединачних наступа на европском брду, али много тога се од тада променило. Нова су правила, нове техничке спецификације аутомобила, а за мене су и стазе потпуно нове. Ову сезону ћемо искористити да се и тим и ја што боље упознамо са самим такмичењем, али то не значи да не циљамо највиши пласман. Конкуренција је изузетно јака, само у мојој класи наступају два европска шампиона. Радили смо преко зиме на аутомобилу и ако техника буде функционисала остало је до мене. Десет такмичарских викенда по целој Европи представља и велики логистички подухват. Пред нама је више од 30.000 километара пута што је само по себи напор. Верујем да уколико будемо имали мало среће на крају године можемо бити у топ 3. Свакако ћемо, као и увек, представити у најбољем светлу нашу Србију и српски спорт”, изјавио је Веснић који се захвалио свом куму Миленку Вуковићу и екипи Вуковић моторспорт на асистенцији у припремању аутомбила за сезону 2023.

Календар такмичења :

14-16. април 2023. Француска
28-30. април 2023. Аустрија
05-07. мај 2023. Шпанија
19-21. мај 2023. Португал
2-04. јун 2023. Чешка
16-18. јун 2023. Италија
јун-2. јул 2023. Пољска
18-20. август 2023. Швајцарска
01-03. септембар 2023. Словенија
15-17. септембар 2023. Хрватска

Више информација о самом такмичењу можете пронаћи на званичној презентацији серије: https://www.cem-ehc.com

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Copyright TV5 Užice© 2021 All rights reserved. | Newsphere by AF themes.