ТВ 5 Ужице

Прва ужичка телевизија од 1994. године

СРБИЈА: КОЛИКА ЋЕ БИТИ АКОНТНА ЦЕНА МАЛИНЕ?

1 min read
Čitaj mi

Почињу припремни радови у малињацима, а малинари, да би избегли уобичајене проблеме, позивају државу да посредује у договору са хладњачарима и да се утврди откупна цена. Прошле године била је до 600 динара за килограм, али су зарадили само они који су малину у првом таласу продали великим извозницима. Остали су добили упола мање, а неки још чекају новац од хладњача.
Килограм српске малине у Западној Европи кошта 30 евра, али дугачак је пут до тамо, поплочан скупом производњом, недостатком добрих садница, менталитетом. Зато ће малинари 15. марта са министарством пољопривреде и хладњачарима покушати да договоре такозвану аконтну цену и нове кредите.
– Да поново не идемо на крилима цене од 1.000 динара и од 800 динара, а онда добијемо контраефекат и будемо колатерална штета. Ако је неко давао цену, нисмо је ми давали него неко изнад нас. Тај менаџмент извоза. Они су је формирали, цену откупа, они су и погрешили, у свему томе нисмо добили праве сигнале – поручује Божо Јоковић из АгроЕко воћа из Ариља.
Многи хладњачари су остали дужни произвођачима, па од државе траже залог за нове кредите за исплату дугова. Без тога произвођачи не могу да крену у производњу.

 

извор: ртс.рс

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Copyright TV5 Užice© 2021 All rights reserved. | Newsphere by AF themes.