ТВ 5 Ужице

Прва ужичка телевизија од 1994. године

UŽICE: KOLIKA JE POTROŠNJA GORIVA U ZIMSKIM USLOVIMA?

1 min read

ISTRAŽIVALI SMO ŠTA NAM ZIMSKI DANI DONOSE U VIDU POTROŠNJE GORIVA AUTOMOBILA. POGLEDAJMO KOLIKO NISKE TEMPERATURE UTIČU NA DIZEL, BENZINSKE KAO I ELEKTROMOTORE KOD AUTOMOBILA. 

VIŠE JE FAKTORA KOJI UTIČU NA OVU POJAVU.  NAIME POTREBNO JE VIŠE VREMENA DA MOTORI POSTIGNU RADNU TEMPERATURU, MAZIVA U MOTORU I MENJAČU SU GUŠĆA NA NIŽIM TEMPERATURAMA TE JE TRENJE VEĆE, A SLABIJIJE JE I PRIJANJANJE GUMA NA PODLOGU ZBOG USLOVA NA KOLOVOZU. GREJANJE KABINSKOG PROZORA, STAKALA, SEDIŠTA PA ČAK I VEĆI OTPOR HLADNOG VAZDUHA KOJI JE GUŠĆI SU TAKOĐE FAKTORI KOJI UTICU NA POVEĆANU POTROŠNJU GORIVA

 ISTRAŽIVANJA POKAZUJU DA  JE POTROŠNJA KOD DIZEL I BENZINSKIH MOTORA POVEĆANA ZA 15 DO ČAK 24 PROCENTA U GRADSKIM USLOVIMA VOŽNJE.

KOD VOZILA SA HIBRIDNIM POGONOM POTROŠNJA JE VEĆA ZA  30-34 PROCENTA, DOK SE DOMET VOZILA SA POPTUNO ELEKTRIČNIM POGONOM SMANJUJE ZA ČAK 41 POSTO.  ČAK DVE TREĆINE OD UTROŠENE ENERGIJE ODLAZI NA GREJANJE KABINE.  POSLE SVEGA NAVEDENOG VOZAČIMA PREOSTAJE SAMO DA DOBRO PRIPREME TJ ZAGREJU AUTOMOBIL PRE POLASKA NA PUT TE I DA IMAJU ADEKVATNE PNEUMATIKE DOBROG STANJA KAKO BI USPELI DA UTIČU NA SANJENJE POTROŠNJE GORIVA SVOG LJUBIMCA.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Copyright TV5 Užice© 2021 All rights reserved. | Newsphere by AF themes.