ТВ 5 Ужице

Прва ужичка телевизија од 1994. године

KRIZNI ŠTAB: OD SUBOTE SE UVODE KOVID PROPUSNICE ZA SVE UGOSITELJSKE OBJEKTE

2 min read

Epidemijska situacija se ne smiruje. Od 23. oktobra, od 22 časa uvode se kovid propusnice za sve ugostiteljske objekte u zatvorenom, odlučio Krizni štab. Kovid propusnice neće imati fotografije, već će kovid redari i druga ovlašćena lica moći da zatraže na uvid lični dokument sa fotografijom uz propusnicu. Sutra o tome odluka Vlade.

Premijerka Ana Brnabić izjavila je, posle sednice Kriznog štaba, da je epidemijska situacija katastrofalna, “ne smiruje se”, pa se od subote od 22 sata uvode kovid propusnice za sve ugostiteljske objekte u zatvorenom.
“To se odnosi na sve ugostiteljske objekte i biće kovid propusnice obavezne u restoranima, kafićima, barovima i svim sličnim objektima nakon 22 sata od subote, 23. oktobra, tako da nećete moći da budete u zatvorenom bez validne kovid propusnice”, rekla je Brnabićeva na konferenciji za medije posle sednice Kriznog štaba.

Rekla je da je bilo problema oko fotografija na kovid propusnicama, tako da one neće imati fotografije već će kovid redari i druga ovlašćena lica moći da zatraže na uvid lični dokument sa fotografijom uz propusnicu, ličnu kartu ili pasoš ili drugi zvanični dokument izdat od zvaničnog organa.

Premijerka je izjavila da se kovid sertifikati uvode za boravak u ugostiteljskim objektima posle 22 sata zato što u to vreme ima mnogo više ljudi u zatvorenom, više muzike i više kontakata nego u 9 sati.

Brnabićeva je najavila da će Vlada odluku o uvođenju kovid propusnica usvojiti sutra na redovnoj sednici.

Kovid propusnice i za svadbe i druga veselja posle 22 sata
Premijerka Srbije izjavila je da će kovid propusnice važiti i za svadbe i druga veselja organizovana u zatvorenom nakon 22 časa.

“Ova mera uključuje i svadbe. Ako neko želi da ima svadbu na otvorenom, može i ne treba kovid propusnica. Ako neko želi da ima svadbu u zatvorenom i da je završi pre 22 časa, za to takođe ne treba kovid propusnica. Međutim, ako neko želi da ima svadbu ili rođendan u zatvorenom prostoru, nakon 22 časa, u ugostiteljskom objektu, mora da ima kovid propusnicu”, izjavila je Brnabićeva.

Dodaje i da ne moraju svi koji dolaze na svadbu da budu vakcinisani, već mogu da se testiraju kako bi svi bili bezbedni.

Na pitanje o tome šta predlaže medicinski deo Kriznog štaba u vezi sa zatvaranjem, Brnabićeva je rekla da u medicinskom delu štaba za to ne postoji konsenzus jer je to, kako kaže, teško pitanje.

Kovid sertifikati na papiru ili u digitalnom formatu
Premijerka Brnabić objasnila je da kovid propusnice ne podrazumevaju samo dokaz o vakcinaciji, već i pi-si-ar test ne stariji od 72 sata, antigenski test ne stariji od 48 sati i potvrdu o preležanom koronavirusu ne stariju od sedam meseci.

Rekla je da, kada je reč o vakcinama – podrazumeva se da druga doza vakcine nije data pre više od 210 dana, odnosno pre sedam meseci.

 

 

izvor: rts.rs/infobiro

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Copyright TV5 Užice© 2021 All rights reserved. | Newsphere by AF themes.