ТВ 5 Ужице

Прва ужичка телевизија од 1994. године

ARILJE: RZAV ČEKA KIŠU, DO TADA RACIONALNA POTROŠNJA VODE

3 min read

Nizak nivo Rzava bez vode ostavio oko 250 hiljada potrošača u Čačku, Arilju, Požegi, Lučanima i Gornjem Milanovcu. Direktor Regionalnog sitema za vodosnabdevanje Rzav Zoran Barać kaže za RTS da sve zavisi od hidrologije i da komunalna preduzeća moraju raditi sa maksimalnim kapacitetima.

Zbog otežanog vodosnabdevanja, u Čačku, Požegi, Arilju, Lučanima i Gornjem Milanovcu proglašena je vanredna situacija. Ugroženo je oko 250 hiljada potrošača.
Direktor Regionalnog sitema za vodosnabdevanje “Rzav” Zoran Barać kaže za RTS da sve zavisi od hidrologije, jer smo suočeni desetak dana sa veoma malim proticajem reke Rzav.

“Na profilu gde uzimamo vodu proticaj je malo više od 1.100 litara u sekundi, fabrika uzima 420 sekundnih litara, ostalo se mora ostaviti reci da bi reka živela u nizvodnom toku. Imamo veliki sušni period, ne možemo uzeti iz reke više vode, potrebe naših korisnika su preko 700 litara sekundnih, znači 60 procenata vode uspevamo da im isporučimo”, objasnio je Barać.

Kako će se voda raspodeliti koja se dostavlja u gradski rezervoar, Barać kaže da je to stvar lokalnih komunalnih preduzeća, značajno je da li ona imaju neku alternativu, odnosno svoja lokalna izvorišta.

Kako se preraspodeljuje minimum vode
Ističe da Čačak ima lokalno izvorište, radi punim kapacitetom što doprinosi lakšem prevazilaženju situacije. Takođe i komunalno preduzeće u Gornjem Milanovcu, a ostale samouprave su na sistemu Rzav i boljitak se može očekivati sa popravljanjem hidrološke situacije, istakao je Barać.

Cisternama se obezbeđuje voda za piće, a pomoć pruža i Vojska Srbije.

Odgovarajući na pitanje kako se preraspodeljuje minimum vode, Barać kaže da ima pravilnik kojim se reguluiše raspodela vode kada nivo reke padne ispod 1.400 litara, uvodi se restrikcija.

Dva faktora utiču na to koliko će ko dobiti u odnosu na što može da se uzme iz reke. Jedan je koliko je ko od lokalnih samouprava učestvovao u izgradnji regionalnog sistema, od početka gradnje. Prema njegovim rečima, drugi faktor koliko je uzeo vode od kada smo počeli da radimo.

Izgradnja brane Svračkovo dugoročno rešenje
Barać kaže da se radovi izvode intenzivno, u narednih pet godina će se završiti, država daje značjana sredstva, radi se o kapitalnom, složenom objektu koji ne može da se lako napravi.

Optimista sam da ćemo u narendih pet godina uspeti to da napravimo, kaže Barać.

Kiše nema, pa se, kako kaže Barać, moramo držati racionalnog pristupa, komunalna preduzeća moraju raditi sa maksimalnim kapacitetima, a mi moramo uzimati sve što reka dozvoljava da se ne ugrozi nizvodni tok, mali je proticaj, sirova voda ima organskih opterećenja.

Barać kaže da je magistralni cevovod jedinstven u zemlji, gravitacioni cevovod od 50.000 metara kubnih vode – kada su mali proticaji prema potrošačima, pritisak je visok i iznosi do 13 bara.

izvor: rts.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Copyright TV5 Užice© 2021 All rights reserved. | Newsphere by AF themes.